Älypuhelimen korjaaminen kotona
Älypuhelimet eivät suinkaan ole mitään ihmelaitteita, vaan välillä niitäkin pitää korjata. Vielä 2010-luvun lopulla elettiin melko lailla siten, että kun uusi älypuhelin lakkasi toimimasta, vaihdettiin se uuteen; eli tilalle ostettiin uusi puhelin ja vanha jäi pyörimään esimerkiksi pöytälaatikkoon. Tämä on ennen kaikkea paloturvallisuusriski, mutta myös todella kestämätöntä ympäristön näkökulmasta, sillä oikein kierrätettynä älypuhelin on lähes kokonaan uusiokäytettävissä.
Aina älypuhelinta ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa, vaan usein riittää korjaaminen. Monet yleiset, helposti korjattavat ongelmat johtavat turhan usein puhelimen kierrättämiseen, vaikka pienellä laittamisella siitä saisi vielä vaikka kuinka monta vuotta irti. Onkin hyvä, että älylaitteita korjaavia yrityksiä on ilmestynyt ympäri Suomea esimerkiksi ostoskeskuksiin.
Näissä korjausliikkeissä maksat kuitenkin ennen kaikkea työtunneista. Hyviä osia on saatavilla melko edullisesti netistä ja samalla kannattaa ostaa työkalutkin. Monia puhelimen pienempiä huoltotöitä voi tehdä huoletta itse, jos sinussa on vähänkin korjaajan vikaa. Näin säästät aikaa, vaivaa ja pitkän pennin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että itse korjaamalla olet vastuussa työn jäljestä ja laitteella ei ole takuuta.
Mistä osat ja työkalut?
Itse korjaamisessa on kuitenkin ennen kaikkea kyse siitä, että tietää, mitä tekee ja tekee sen oikeilla välineillä. Suomessa on parikin myymälää, joiden kautta voi hankkia korjaamiseen sopivat välineet. Näistä laajin valikoima löytyy tekniikkaosat -nimiseltä sivustolta, josta saat varaosia, työkaluja, mutta myös lisälaitteita kuten suojakuoria ja latausjohtoja. Verkkokaupan kautta ostaminen käy vaivatta ja turvallisesti. Sinulla on myös aina kahden viikon palautusoikeus.
Tekniikkaosat-verkkokaupan kautta saat varaosat kaikkiin yleisimpiin älypuhelinmerkkeihin: Apple, Samsung, Huawei ja paljon muitakin. Myös tablettien varaosat löytyvät samasta osoitteesta. Työkalupakki sisältää kaiken perushuoltoon tarvittavan: pienen ruuvumeisselin, imukupin, pihdit ja lastan. Ne on valmistettu muovista, jotta ne eivät naarmuta puhelintasi tai sen herkkiä osia.
Ehdottomasti yleisin korjausta vaativa osa on puhelimen näyttö. Jos puhelin tipahtaa, näytön hajoamiselle on kaikkein suurin riski. Onneksi näyttö on kuitenkin yksi helpoimmista osista vaihtaa, sillä se on kiinni vain muutamalla johdolla, jotka napsautetaan irti muovilastalla.
Kun oma osaaminen epäilyttää
Kun varaosat ja työkalut on hankittu, edessä ei ole enää muuta kuin itse homman suorittaminen. Tämä on ehkä se jännin kohta koko operaatiota ajatellen – varsinkin, jos sitä ei ole ikinä ennen tehnyt. Monesti varaosan mukana tulee ohjeet siitä, miten se asennetaan oikein, joten sinun ei tarvitse osata hommaa ennen sen aloittamista, kunhan tiedät suorituksen aikana, mitä kuuluu tehdä. Siksi onkin erityisen tärkeää, että luet mahdolliset ohjeet ajatuksella ennen kuin avaat kännykän.
Netistä löytyy myös lukuisia tee-se-itse-videoita, joissa käydään huoltoprosessi läpi askel askeleelta. Ne kannattaa katsoa läpi ja mieluiten niin, että katsot saman huollon, esimerkiksi näytön vaihdon, useammalta eri kanavalta.
Kuten huomaat, puhelimen korjaus käy helposti myös kotona. Yhä useammat valmistajat ovat havahtuneet siihen, että ihmiset haluavat ostaa korjattavissa olevan puhelimen, jotta siitä olisi iloa mahdollisimman pitkäksi aikaa.
Puhelinta korjattaessa kannattaa muistaa, että pitää olla tarkka: kiire ei ole mihinkään ja harjoitus tekee mestarin!