
Australian ja Turkin Telecom sekä tietoliikenneverkot
Australian tietoliikenneverkoissa on otettu viime vuosina aimoharppauksia ja lisäharppauksia on toivottavasti vielä tulossa. Myös Telecom toimi maassa aktiivisesti toimien jopa Australian rallin pääsponsorina vuosina 1992-1994. Nykyisin Telecom Australia kuuluu Telstraan. Telstran toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2015 alkaen Andy Penn ja sen pääkonttori sijaitsee Melbournessa.
Onko Australian tietoliikenneverkko hidas?
Toisinaan kuulee sanottavan, että tietoliikenneverkko toimii Australiassa tuskastuttavan hitaasti. Sitä on myös parjattu kalliiksi. Pitääkö tämä sitten paikkansa? Tutkimusten mukaan ei pidä, sillä tutkimusten valossa Australian tietoliikenneverkko on sijoittunut jopa paremmalle sijalle kuin Suomen. Kärkikastia tässä kisassa ovat Etelä-Korea, Hongkong sekä Japani. Naapurimaamme Ruotsi on myös pärjännyt hyvin kansainvälisissä vertailututkimuksissa.
Australiassa on nähtävillä painostusta uutta tietoliikenneverkkoa kohtaan
Vaikka kansainvälisissä vertailututkimuksissa onkin Australiassa pärjätty melko hyvin, on Telstraa kuitenkin painostettu tietoliikenneverkon uusimiseen. Projekti on kuitenkin niin kallis, ettei Telstra ole ollut kovin myötämielinen näiden ehdotusten edessä. On jopa huhuttu, että Australiaan perustettaisiin kokonaan uusi yhtiö, joka rakentaisi Australiaan koko maan käsittävän uuden laajakaistaverkoston. Rakentamiskustannusten arvioidaan olevan noin 20 miljardin euron luokkaa eli aivan pikkusummista ei puhuta. Painostuksen alla Telstra on lopulta lupautunut tietoliikenneverkkonsa uudistamiseen.
Turkin Telecom sekä tietoliikenneverkot
Turkin tietoliikenneverkkoja voidaan perustellusti parjata hitaiksi, toisin kuin Australian tietoliikenneverkkoja, onhan Turkin verkko eräs maailman hitaimmista. Telecom toimii kuitenkin myös Turkissa. Joissakin maissa Telecom vääntyy Telekomiksi ja niin tapahtuu myös Turkissa.
Sen päätoimipiste on Ankarassa ja avainhenkilöinä toimivat Mohammed Hariri sekä Paul Doany. Turkissa Telecom tarjoaa matkapuhelinpalveluja, internetpalveluja, digi-tv-palveluja sekä Wi-Fi-palveluja. Jos olet lähdössä lomalle Turkkiin, kannattaa etukäteen selvittää, miten internet- ja matkapuhelinyhteydet toimivat ja mistä yhteydet saa näppärästi hankittua.
Jos taas olet hankkimassa Turkista loma-asunnon tai muutoin viettämässä siellä aikaa tavallista pidempään, kannattaa selvittää tarkoin, kuinka asunnon liittymäsopimukset, kuten internetin käyttösopimus hoidetaan. Laskua saattaa syntyä myös niiltä kuukausilta, joina asunnossa ei asuta. Jos olet maassa vain lyhyen aikaa, kannattaa yleensä hankkia nettiä varten mobiililaajakaista eli mokkula. Näitä saa hankittua nettikioskeista. Mokkula kulkee näppärästi mukana etkä sitoudu nettisopimukseen välttämättä pitkäksi aikaa käyttäessäsi helppoa ja vaivatonta mokkulaa.
Tarjolla on myös langallisia laajakaistoja, joiden hankkiminen voi olla ajankohtaista, jos jäätkin Turkkiin asumaan pidemmäksi aikaa. Tällöin kannattaa kääntyä jonkin paikallisen Telecomin liikkeen puoleen ja tehdä laajakaistasopimus. Tätä varten sopimuksentekijä tarvitsee passin. Lisäksi hänen tulee ilmoittaa sopimuksen tekevälle virkailijalle osoite- sekä henkilötietonsa. 16Mbs rajattomalla datamäärällä maksaa Turkissa noin 70 liiraa kuukaudessa. Turkissa laajakaista asennetaan asiakkaan puolesta. Suomalaisesta tee-se-itse-palveluun tottuneesta ostajasta tällainen palvelu saattaa tuntua ruhtinaalliselta vaihtoehdolta.