Some on muuttanut vuorovaikutustamme

Some on muuttanut vuorovaikutustamme

Some on vaikuttanut ja muuttanut vuorovaikutustamme toistemme kanssa monin tavoin. Erityisen paljon se on vaikuttanut nuorten vuorovaikutukseen, sillä nuoret ovat eläneet somen maailmassa hyvin pienestä pitäen. On todettu, että somella voi olla vaikutusta jopa tekemiimme päätöksiin ja että sen vaikutus voi olla jopa yllättävän suuri!

Vuorovaikutusta emojien avulla

Modernissa vuorovaikutuksessa emojit ovat suuressa roolissa. Jo keski-ikäinen on saattanut pudota kelkasta emojien todellisesta merkityksestä ja saattaakin käyttää näitä suloisia merkkejä aivan väärin. Sen sijaan nuorten keskuudessa emojit rulaavat ja niillä viestitään myös rivien välistä.

Ystävyyttä verkossa

Yhä useammalla nuorella, tai hieman vanhemmallakin, on useita verkkoystäviä. Joillakin henkilöillä saattaa jopa olla pelkästään verkkoystäviä. Osa verkkoystävistä saattaa olla sellaisia, joita tavataan myös niin sanotussa oikeassa elämässä, mutta osa verkkoystävistä ei koskaan tapaa toisiaan kasvokkain. Nettiystäviä saattaa löytyä esimerkiksi pelien maailmasta, sillä monia pelejä on mahdollista pelata verkossa vuorovaikutuksessa toisten pelaajien kanssa. Tämä on yksi esimerkiksi Fortnite-pelin suosion taustalta löytyvä syy. Toisaalta ystävien ja tuttavien löytymiseen verkosta liittyy myös monenlaisia riskejä. Kaikki verkkokäyttäjät eivät nimittäin suinkaan ole sitä mitä he väittävät olevansa ja osa saattaa liikkua verkossa hyvinkin paksu ketunhäntä kainalossa. Tästä syystä nykylasten ja -nuorten onkin erittäin tärkeää oppia myös turvallista netikettiä.

Lyhytkestoista vuorovaikutusta

Somen ja verkon kautta tapahtuva vuorovaikutus on usein lyhytkestoista. Viestit voivat olla lyhyitä ja viestittelytahti nopeatempoista. Tuttavuudet voivatkin jäädä tästä syystä hieman pinnallisiksi ja myös ystävyys- sekä seurustelusuhteiden kohdalla on nähtävillä tietynlaista kertakäyttökulttuuria. Yhteydenotto ja yhteydenpito toisten ihmisten kanssa on ehkä helpompaa kuin koskaan aiemmin, mutta samalla tuttavuussuhteita on myös helppo vaihtaa lennosta, kun toinen alkaa kyllästyttää. Esimerkiksi deittimarkkinoilla on nykyisin niin laaja tarjonta, että moni deittailija onkin sortunut sarjadeittailuun ja pyörittää useaa kumppania samaan aikaan. Moni onkin alkanut kaivata deittimarkkinoilla kunnon vanhan ajan romantiikkaa ja janoaa hieman pidempiaikaista sitoutumista.

Somen asettamat paineet

Some asettaa nuorille runsaasti erilaisia paineita. Esimerkiksi ulkonäköpaineet ovat yleisiä, sillä somessa näkee toinen toistaan upeampia ilmestyksiä, minkä vuoksi alkaa helposti tuntua siltä, että mallin mitat ja ulkonäkö ovat normi, eikä tavallisuudelle enää ole sijaa. Paineet saattavat liittyä myös siihen, että somen painostuksen vuoksi saatetaan kokea paineita nähdä ja kokea koko ajan uusia ja entistä hienompia asioita.

DynamiX