Kuinka Internet kehittyi

Kuinka Internet kehittyi

Internet on ollut 2000-luvun todennäköisesti mullistavin teknologia, joka on muuttanut niin talouden, valtioiden kuin yksittäisten ihmistenkin elämää radikaalisti. Sen tärkeydestä huolimatta, Internetin taustasta suurin osa ihmisistä ei tiedä juurikaan tarkemmin. Tässä artikkelissa kertaamme miten Internet kehitettiin ja sen tarina onkin mielenkiintoinen yhdistelmä teknologista synergiaa ja ihmisten kekseliäisyyttä. Internetin taustalla vaikuttavat vahvasti myös sotilasvoimat, sillä Internetin perustaminen on osittain Yhdysvaltain armeijan ansiota, vaikka myös Yliopistoilla:https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/internetin-lyhyt-historia/1790878#gs.s3=72tw] oli selkeä rooli kehityksessä. Artikkelissa käsittelemme myös miten Internet kehittyi sen keksimisen jälkeen 1990- ja 2000-luvulla.

Postilaitoksesta kylmään sotaan

Verrattuna moneen muuhun keksintöön, Internetin kehittämisen historia on hyvin monimutkainen, lukuisista eri vaiheista koostuva ja vaikka sen takana on ollut merkittäviä vaikuttajia, sillä ei ole yhtä yksittäistä keksijää. Eräänlaisina Internetin varhaisina esiasteina voidaan pitää jopa viktoriaanisen englannin ajan postilaitosta, joka oli hyvin monimutkainen viestintälaitos kansainvälisellä tasolla. Varsinainen teknologisen Internetin kehitys pääsi kuitenkin käyntiin vasta Toisen maailmansodan jälkeen tietokoneiden ja viestintäteknologian kehittyessä.

Vaikka sota on ihmiskunnan todellinen vitsaus, se on myös kiistatta ollut merkittävä teknologisen kehityksen ajuri, jonka hedelmiin myös Internet osittain kuuluu. Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen kylmä sota oli pitkälti teknologista kilpailua, joka kulminoitui avaruuden valloitukseen, jossa Neuvostoliitto veti ensin pidemmän korren Sputnik-satelliitin avulla. Yhdysvallat panosti kuitenkin omaan teknologiaansa ja onnistui laskeutumaan kuuhun. Avaruusteknologian kilpavarustelu oli merkittävä puskija tietokone- ja tietoliikenne teknologialle, jonka ansiosta tietokoneista tuli pienempiä ja tehokkaampia transistorien ansiosta.

Ydinsota oli myös merkittävä ajuri Internetin esivaiheelle, ARPAnetille, jonka avulla pyrittiin turvaamaan puhelinliikenneyhteydet, mikäli Neuvostoliitto hyökkäisi ydinasein maahan ja onnistuisi tuhoamaan tietoliikenneyhteyksiä. 1960-luvulla, Yhdysvaltojen insinöörit alkoivat kehittämään tietoliikenneverkkoa, joka olisi yhteydessä toisiinsa siten, että yhden tai useamman linkin tuhoutuminen ei romahduttaisi systeemiä kokonaisuutena. 1965 Massachusetts Institute of Technologyn tiedemies kehitti systeemin, jonka avulla tietokoneet pystyivät kommunikoimaan ensimmäistä kertaa toistensa kanssa jakamalla dataa. Näin Internetin esi-isä syntyi pienoiskoossa. Ensimmäinen ARPAnetin viesti lähetettiin neljää vuotta myöhemmin Massachusetts Institute of Technologyn ja Stanfordin Yliopiston koneiden välillä. Seuraavien vuosien aikana, lisää tietokoneita kytkettiin osaksi verkkoa ja viestinvälityksen teknologiaa parannettiin.

Akateemista maailmasta yritysten ja kuluttajien käyttöön

1990-luvun alussa Internet koki mullistuksen. Aikaisemmin, Internetin oli ollut oikeastaan vain armeijan ja yliopistojen käytössä mutta sveitsiläinen Tim Berners-Lee kehitti World Wide Webin, joka ei rajoittanut Internetiä vain tiedostojen lähettämiseen kahden käyttäjän välillä, vaan systeemiin joka oli oma itsenäinen kokonaisuus, josta kuka tahansa pystyi hakemaan tietoa. Näin tuntemamme Internet syntyi. Myös Suomi palkitsi Tim Berners-Leen antamalla hänelle neljä miljoonaa euroa, joka on peräti neljä kertaa enemmän kuin hän olisi saanut Nobel-palkinnosta.

Alkuaikojen Internet oli kuitenkin hyvin vaikea käyttää tavallisen ihmisen kannalta, mutta vuonna 1992, ensimmäinen käyttäjäystävällinen selain, Mosaic, kehitettiin, joka on Netscapen esi-isä. Käyttäjäystävällisellä selaimella oli kauaskantoisia seurauksia, sillä sen ansiosta tavallisen ihmisen oli mahdollista alkaa käyttää Internetiä. Internetin leviäminen ei kuitenkaan onnistunut pelkästään teknologisen kehityksen ansiosta, vaan Yhdysvaltojen Kongressilla oli oma osa sen edistämisessä. Saman vuonna, lainsäätäjät vapauttivat Internetin kaupalliseen käyttöön sotilas- ja akateemisten piirien ulkopuolelle. Tämän jälkeen Internet on kasvanut eksponentiaalisesti, ja sen kautta pystyy nykyään tekemään lukuisia asioita, kuten opiskelemaan, hakemaan lainaa esimerkiksi https://www.freedomrahoitus.fi/ tai https://frilansfinans.fi-palvelusta, sekä olemaan yhteydessä toisiin ihmisiin sosiaalisen median kautta, joka oli merkittävä harppaus Internetin historiassa viime vuosikymmenen lopun lähestyessä. Internetin historia on siis monimutkainen ja versoileva kokonaisuus, aivan kuten itse teknologiakin!

DynamiX