Kaikille vapaa internet?

Kaikille vapaa internet?

Internetin pitäisi olla kaikille vapaa, mutta vuosi 2017 uhkasi tuoda asiaan muutokseen johtuen yhdysvaltalaisten teleoperaattorien halusta päästä vaikuttamaan internetliikenteeseen. Yhdysvaltojen telehallintoviraston johtokunta äänesti 14. joulukuuta 2017 siitä, pitäisikö verkon tietoliikenteen tasapuolinen kohtelu eli verkkoneutraliteetti taata säännöillä. Verkkoneutraliteetti takaa kuluttajalle sen, etteivät laajakaistayhtiöt voi suosia internetsisältöjä toisten kustannuksella. Yhdysvalloissa verkkoneutraliteetti purettiin, kuinka asian käy tulevaisuudessa Suomessa? Internetyhteyksiä tarjoavat yhtiöt voivat nyt Yhdysvalloissa hidastaa verkkoliikennettä mielensä mukaan, tai jopa estää asiakkaiden pääsyn joillekin sivustoille. Operaattorit voivat veloittaa lisämaksua tietyillä sivustoilla käymisestä tai vaatia lisämaksuja palveluntarjoajilta, kuten YouTubelta tai Netflixiltä nopeasta yhteydestä. Suomen verkkoneutraliteettiä valvoo Viestintävirasto, jossa netin käyttöön liittyvät tiukat säännöt tulevat EU:sta. Internetissä tiedon tulva on valtava. Internetissä äänensä saa kuuluviin niin viranomainen kuin tavallinen kansalainenkin nopeasti ja maailmanlaajuisesti.

Internet on avoin tiedon valtatie

Internetissä voi esiintyä sekä anonyyminä, että omalla nimellään. Molemmissa tavoissa piilee kuitenkin omat vaaransa. Esimerkiksi keskustelufoorumeilla voi anonyyminä sanoa sellaista, mitä ei omalla nimellä kehtaisi toiselle sanoa. Rekisteröityneenä käyttäjänä eli omalla nimellä esiintyessäkin voi joutua ongelmiin, sillä esimerkiksi sosiaaliseen mediaan laitettuja tekstejä tai kuvia ei saa sieltä enää pois. Internet tuo tiedon sekunneissa lähelle teksteineen ja kuvineen, toisin kuin entiseen aikaan jolloin tietoa piti etsiä erilaisten julkaisujen ja tietokirjojen avulla. Internettiin voi tallentaa tietoa ja etsiä tietoa. Internet on myös tehokkaan kaupankäynnin väline, netissä voi ostaa, myydä ja vuokrata. Hyötyjä löytyy vaikka kuinka paljon. Internetistä voit löytää ystävän, lemmikin, opiskelupaikan, työtä ja asunnon. Enää ei tarvitse juosta hengästyneenä eri laitosten ja virastojen välillä, vaan voi rauhassa omalla ajallaan etsiä haluamansa tiedon. Netistä löytää tv-ohjelmat ja radion, sekä voi katsella mieleisiään elokuvia vaikka päivittäin. Verkossa voi lukea kirjoja, opiskella ja tehdä etätyötä. Verkossa voi suunnitella esimerkiksi kesälomamatkaa ja mitata välimatkat kodin ja loma-asunnon välillä. Netistä löytyy myös nopeimmat ja lyhyimmät reitit, sekä Google Maps joka tuo halutun kohteen lähelle. Freedomrahoitus.fi auttaa saamaan raha-asiat kuntoon, internet kertoo reaaliaikaiset tiedot kaikkialta maailmasta.

Internetissä pidät yhteyttä ystäviin ja saat vertaistukea foorumeilta

Internetin hyvät ja huonot puolet

Suosittu internet on kaikkien omaisuutta ja netin käytön yleistymisen seurauksena myös sen käytön vaarat ja haitat ovat yleistyneet. Henkilötietojen ja pankkitunnusten oikeudeton käyttö on viime vuosina yleistynyt. Ilmiötä kutsutaan identiteettivarkaudeksi, jossa tunnusten väärinkäyttäjä harjoittaa esimerkiksi ostoa ja myyntiä toisen henkilön nimissä. Identiteettivarkaudessa rikoksen tekijä haluaa siis tarkoituksellisesti erehdyttää kolmatta osapuolta käyttämällä jonkun toisen henkilön tietoja. Toisena henkilönä esiintyminen, toisen ihmisen nimissä tehty osamaksukauppa, verkkokauppa- tai lehtitilauksen tekeminen on aina väärin, kuitenkaan identiteettivarkaus Suomen rikoslain mukaan ei ole rangaistavaa, jos siitä ei aiheudu uhrille taloudellista vahinkoa. Identiteettivarkaus on rikos, joka aiheuttaa uhrille ahdistusta ja turvattomuuden tunteita. Nettiystävyys voidaan ymmärtää kahdella eri tavalla. Esimerkiksi vertaistukifoorumilta löydetty samaa tai eri sukupuolta oleva henkilö saattaa olla kullanarvoinen apu erilaisissa elämäntilanteissa. Nettiystävyyden nimissä saattaa kuitenkin myös esiintyä nettiahdistelua ja seksuaalista häirintää tai jopa hyväksikäyttöä. Nettiahdistelun takana saattaa olla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa väärällä valokuvalla ja identiteetillä esiintynyt henkilö. Käytännössä 16-vuotiaana tyttönä esiintyvä saattaakin olla 50-vuotias vastakkaista sukupuolta edustava henkilö. Netissä seikkailevat hakkerit tarkoittavat innokasta tietokonealan harrastajaa sekä tietojärjestelmiin murtautujaa henkilöä eli kräkkeriä. Kräkkerit tietävät esimerkiksi verkon vakoiluohjelmista kaiken ja käyttävät niitä hyväkseen murtautuessaan tietojärjestelmiin. Verkon vakoiluohjelmat eli spywaret ovat ohjelmia, joiden avulla kuvataan haittaohjelmaa, joka vuorostaan kerää tietoja ohjelmaa suorittavasta tietokoneesta ja tietokoneen käyttäjästä. Tarkoituksena on välittää tiedot muille tahoille ilman kyseisen käyttäjän lupaa. Tiedot voivat olla käyttäjän sähköpostiosoitteita, luottokorttitietoja tai hänen selailemiaan internet-osoitteita.

DynamiX